סופרים קלוריות ונצמדים לדיאטה הקטוגנית או שאולי לדיאטה הים תיכונית? לא משנה באיזו שיטה בחרתם לצמצם את ההיקפים, כדאי שתשלבו בתפריט שלכם כורכום על בסיס יומיומי. כך עולה מסקירת מחקרים גדולה שפורסמה בכתב העת Frontiers in Pharmacology.
החוקרים סקרו 21 מחקרים ו־18 מאמרים שעסקו בהשמנת יתר ובתסמונת המטבולית, ובהם התבקשו המשתתפים לצרוך כמויות שונות של כורכום ביום כתבלין או כתוסף. הכמות הנצרכת במחקרים השונים הייתה בין 80 מ"ג ל־2.4 גרם כורכום ביום, כמות שאפשר לצרוך בקלות כתוספת למזון (כפית מידה של תבלין כורכום = 5 גרם).
משך זמן הטיפול בכורכום במחקרים השונים היה בין ארבעה ל־36 שבועות, וברובם נמצא שלכורכום יש השפעה מובהקת על ירידה ב־BMI ועל ירידה בהיקף המותניים. אבל החוקרים לא הסתפקו בנתון הזה, ובמסקנות פירטו גם את המנגנונים השונים שבהם תורם הכורכום לתהליך הירידה במשקל:

1. מפחית את רמות הורמון הרעב

נמצא כי צריכת הכורכום גרמה לירידה ברמות ההורמון לפטין ולעלייה ברמות ההורמון אדיפונקטין. הלפטין, שמכונה גם "הורמון הרעב", נחשב למעורר רעב ודחף לאכול, ולכן ירידה ברמתו תורמת לאכילה פחותה יותר. האדיפונקטין הוא הורמון המיוצר ברקמת השומן. ככל שרקמת השומן פוחתת, כך רמתו עולה, ולפיכך עלייה בו מבטאת ירידה במשקל.

2. מקטין את כמות תאי השומן

נמצא כי הכורכום מפחית מיכולת רקמת השומן לייצר כלי דם חדשים, ובכך מקטין את ההתמיינות ואת השכפול של תאי השומן ואת הצטברות השומן בגוף.
2 צפייה בגלריה
מנטה
מנטה
מגביר את הרגישות לאינסולין בדם ובכך תורם לתהליך הירידה במשקל
(צילום: Shutterstock)

3. מעלה את הרגישות לאינסולין בדם

תנגודת אינסולין היא תופעה אופיינית לאנשים עם השמנת יתר וחולי סוכרת מסוג 2, והיא מתבטאת בפגיעה ביכולת הורמון האינסולין להוריד
את רמת הסוכר בדם ולהביא לשחרור (שריפת) שומן. נמצא כי הכורכום מגביר את הרגישות לאינסולין בדם ובכך תורם לתהליך הירידה במשקל.

4. מפחית את רמות הורמון הסטרס קורטיזול

רמות גבוהות של קורטיזול ידועות כגורמות להשמנה בטנית. נמצא כי הכורכום משפיע על דיכוי האנזים המפעיל את שחרור הורמון הסטרס קורטיזול, וכך תורם לתהליך הפחתת המשקל.
השורה התחתונה: עם כאלה יכולות כדאי שתשלבו את הכורכום בתפריט. אפשר להוסיף אותו למרקים ולתבשילים שונים, ואפשר לשלב אותו גם במשקאות כדי להגביר את צריכתו.
2 צפייה בגלריה
מנטה
מנטה
כדאי לשלב במרקים ובתבשילים. כורכום
(צילום: Shutterstock)

מתבלים בכורכום? הוסיפו גם פלפל שחור

הפיפרין, המרכיב הפעיל בפלפל השחור, עוזר לשפר את הספיגה ואת הזמינות הביולוגית של הכורכומין, המרכיב הפעיל בצמח הכורכום.
תה זהב
בארצות הברית משקאות כורכום כבר הפכו מזמן לטרנד לוהט, והידוע שבהם הוא הגולדן מילק, שמכיל חלב קוקוס, חלב שקדים ולא מעט קלוריות. משקה התה שלפניכם הוא הגרסה הרזה שלו:

מה צריך:
1 ליטר מים + 2 כפות כורכום טרי, מגורד + 1 כף ג'ינג'ר טרי, מגורד + 1 מקל קינמון או 1/2 כפית קינמון טחון + פרוסת לימון + מעט פלפל שחור + מעט דבש להמתקה
מה עושים:
מביאים את כל המרכיבים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים כ־10 דקות למיצוי הטעמים. מוסיפים המתקה בהגשה. אפשר לשתות קר או חם.

  • ייעוץ מקצועי: איריס פסקין אינגבר, דיאטנית קלינית וכימאית
פורסם לראשונה: 13:44, 14.01.21